No people No war και πως το Disqus γίνεται disgusting…

war--people.jpg

Το άρθρο το γράφω με αφορμή μια δυσάρεστη εξέλιξη που διαπίστωσα πως είχαμε σε ένα από τα καλύτερα ειδησεογραφικά (αλλά και απόψεων) μπλογκ που υπάρχουν στο ελληνικό διαδίκτυο. Το makpress.
(Και να μου συγχωρήσουν αν με οποιοδήποτε τρόπο τους φέρνω σε δύσκολη θέση, αλλά μιας και πάντα ήταν φιλόξενο για τα δικά μου άρθρα, μου βγήκε πολύ αυθόρμητα)

Εξέλιξη που αφορά στην απόφαση να αφαιρεθεί από τους δημιουργούς του και διαχειριστές η πλατφόρμα σχολιασμού Disqus.

Γιατί αυτό το γόνιμο που ήθελαν να παρέχουν στους αναγνώστες και στους απλούς παρατηρητές, δηλαδή discuss (συζήτηση) δεν έμενε έστω σε μπόλιασμα διαφωνιών, που μπορεί μια πλατφόρμα σχολίων να προσφέρει, αλλά κατέληξε να δίνει κάτι άγονο και disgusting (αηδιαστικό) και τους έφτασε τους ανθρώπους στα όρια τους.

Το να μαζεύεις κλικ είναι το μόνο εύκολο.
Το να στήσεις ένα site και να θέλεις να τραβάς την προσοχή με τρολιές αλλά και να γίνεται καθημερινά ο κακός χαμός στα σχόλια σαν το χωριό του Οβελίξ και του Αστερίξ, είναι πιο απλό από το να βράσεις αυγά.Με εσένα να βγάζεις μεροκαματάκι από την επισκεψιμότητα και τις διαφημίσεις και κατ επέκταση να βάλεις μέχρι και «αυτοφωράκια» επίσης γίνεται αλλά σε κάνει ένα με την μάζα… 

Κι όταν δεν το κάνεις αυτό, όταν θες να σπάσεις αυγά, τότε είναι δαπανηρό σε χρόνο αλλά κυρίως σε καλή ψυχική διάθεση να βλέπεις μικρές ιστορίες καθημερινής ελληνικής τρέλας να συσσωρεύονται στον χώρο που έχτισες, να τον γεμίζουν λίγο-λίγο και να μην αφήνουν αυτό το κάτι καλύτερο και ποιοτικότερο που θέλεις να δώσεις, να μεγαλώνει προς τα έξω.

Ιστορίες που δημιουργούνται όχι εσκεμμένα αλλά από λανθασμένη νοοτροπία…
Όμως ακόμη και χωρίς κακή πρόθεση, το θέμα είναι πως δημιουργούνται και καταστρέφουν…

 

Να βλέπεις χρήστες που με τα σχόλια τους σε ένα μπλογκ «οδηγούν σαν να είναι στο χωριό τους» γιατί λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας τους εκεί θεωρούν λανθασμένα πως δικαιωματικά τους ανήκει και πως έχουν λόγο στο πως αυτό θα τρέχει και θα «κυκλοφορεί» στο δικό του διαδικτυακό δρόμο, δυσκολεύοντας την είσοδο (πόσο μάλλον την κυκλοφορία) οδηγών με το Ν στο πίσω τζάμι του προφίλ τους και αναγκάζοντας τον διαχειριστή του δρόμου να προτιμήσει να κλείσει την χρήση του σε όλους, από το να μαζεύει καθημερινά πτώματα, προσπαθώντας -με πολύ κόπο- να κινηθεί σε μια επίσης σε χρήση από τους διαδικτυακούς νεοέλληνες οδηγούς, όπως κάνουμε και με την πραγματική, ΛΕΑ.

Να βλέπεις χρήστες που επειδή βρίσκουν ανοιχτό και φιλόξενο μέρος να εκφράσουν θέσεις, φόβους, ανησυχίες που (ανεξαρτήτως πλευράς) εύκολα αποκτούν ταμπέλα, να ξεφεύγουν κατά πολύ από τα όρια στον τρόπο με τον οποίο το κάνουν, δείχνοντας ασέβεια σε αυτόν που τους το παρέχει και φέρνοντας τον σε δύσκολη θέση με το να δημιουργούν καθημερινούς γόρδιους δεσμούς που επειδή δεν έχει την ανοχή να αφήνει αλλά ούτε και την αντοχή να κόβει, να καταφεύγει σε Σολομώντειες λύσεις, όπως το κλείσιμο του χώρου των σχολίων…

Να βλέπεις την έλλειψη μέτρου που μας χαρακτηρίζει σαν λαό και μετατρέπει την δημοκρατική ελευθερία να μπορούμε -με θετική προδιάθεση- να σχολιάζουμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις και σκέψεις έχοντας την δυνατότητα να γίνουμε πλουσιότεροι ακόμη και μέσα από την διαφωνία, σε ασυδοσία που μας καθιστά φτωχότερους (αν κάνω μια σκέψη και ένας άλλος κάνει μια σκέψη έχουμε από μια σκέψη. Αν τις μοιραστούμε έχουμε από δυο…) αφού περιμένουμε στην γωνία με την ίδια μόνιμη αρνητική προδιάθεση το άτομο-σχολιαστή (που στο 99% των περιπτώσεων δεν το γνωρίζουμε κιόλας προσωπικά) και όχι το σχόλιο και μόνο το σχόλιο που θα κάνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή…

Κι όταν όλα αυτά, για ένα ελεύθερο και αδέσμευτο μπλογκ σαν το makpress.blogspot, μετατρέπουν το disqus σε dis…gusting (σοφή η γλώσσα στο πόσο εύκολα περνάς απέναντι…) και αναγκάζουν τους διαχειριστές του να αφαιρέσουν την πλατφόρμα σχολιασμού, αυτοί που χάνουν είναι όλοι οι παραπάνω και όχι οι μπλόγκερ.

Γιατί οι γνήσιοι μπλόγκερ (και αυτοί του Makpress είναι τέτοιοι) το κάνουν πρωτίστως για την δική τους προσωπική τρέλα-ευχαρίστηση και για…αυτόν τον ένα άγνωστο αναγνώστη που μπορεί του αρέσουν και τον επηρεάσουν θετικά όσα γράφουν…

 

Κι αν ποτέ ανοίξει ξανά -έστω δοκιμαστικά- η οδός του σχολιασμού από αυτό το φιλόξενο και δημοκρατικό μπλογκ, μένει να φανεί κατά πόσο θα έχουν μάθει (όλοι όσοι πιστέψουν πως πρέπει) από τα λάθη τους και ποια η δυνατότητα να βάζουμε ακόμη και τον προσωπικό μας εγωισμό να δουλεύει προς όφελος μας, ώστε να θέλουμε να διορθωνόμαστε για να γινόμαστε καλύτεροι από τους άλλους.

Έστω και στον μικρόκοσμο ενός μπλογκ που συμμετέχουμε ως σχολιαστές…
Για να παραμένει το Disqus discuss και όχι να γίνεται disgusting…

Save

65 thoughts on “No people No war και πως το Disqus γίνεται disgusting…

  1. peet14

    Χάρη ,διαφωνώ με τα όσα γράφεις .
    Αγαπητέ Χάρη ,τους κανόνες τους θέτει και φροντίζει για την εφαρμογή τους ο διαχειριστής -ιδιοκτήτης
    Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνει -δεν επαρκούν οι ώρες του, τότε ορίζει κάποιους τρίτους σαν διαχειριστές με σαφείς οδηγίες -εντολές και πρόγραμμα .
    Και το κυριότερο ,αν για κάποιο προσωπικό λόγο αποφασίσει να διακόψει τον σχολιασμό [απόλυτα σεβαστό] βγάζει μια ανακοίνωση και ανακοινώνει την απόφαση του ,σαν ένδειξη σεβασμού σε όσους συμμετείχαν στο σχολιασμό τόσα χρόνια .
    Δέν θα γράψω περισσότερα πρός το παρόν
    Και σε ευχαριστώ γιατί έστω έμμεσα πληροφορήθηκα τι συμβαίνει
    Καλό σου απόγευμα
    Peet 14

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Αναφέρθηκα ξεκάθαρα στην παιδεία που πρέπει να επιδεικνύουν οι χρήστες-σχολιαστές ώστε να παραμένει κάτι λειτουργικό.
      Και δεν αφορά μόνο στο θέμα του makpress που ήταν η αφορμή αλλά έχει γενικές προεκτάσεις.
      Το να μου λες πως για να συμπεριφερόμαστε πολιτισμένα χρειαζόμαστε έναν μπαμπούλα 24/7 να ελέγχει τα πάντα, σε αδικεί (έστω κι αν δεν το καταλαβαίνεις) σαν άτομο.
      Γιατί αν δεν μας αξίζει (γενικά πάντα μιλάω, δεν αναφέρομαι σε εσένα) να έχουμε, σε ένα αξιόλογο μπλογκ, την άνεση της άμεσης διαδραστικότητας τότε μας αξίζουν μόνο τα μακελειά και τα σκουπίδια.

      Μου αρέσει!

      1. Peet14

        Χάρη επειδή τυχαίνει να είμαι διαχειριστής και να χειρίζομαι παρόμοια θέματα ακριβώς τέτοιοι περιεχομένου
        δηλαδή πολιτικής ,αυτός που δίνει το φάσμα των ορίων είναι η διαχείριση
        Καλή σου μέρα

        Μου αρέσει!

      2. Haris Tz. Post author

        Και πάλι θα σου ξαναπώ πως δεν αναφέρομαι καθόλου στο πως είχε επιλέξει να κινηθεί το makpress. Την παιδεία μας σχολιάζω και κάποιες παθογένειες που κουβαλάμε στο DNA μας.

        Μου αρέσει!

    2. Nina F.

      Αγαπητέ κύριε Τζιβανόπουλε,
      Όταν επανειλημμένως είχα παρακαλέσει γιά τό πολύ απλό, νά υπάρχει μιά μικρή προειδοποίηση γιά τόν τρόπο σχολιασμού, τί επιτρέπεται, τί όχι καί ποιές οι κυρώσεις τών παρεκτρεπομένων, είχα κατηγορηθεί από τούς θεματοφύλακες τής πολιτικής ορθότητος, ότι θέλω τήν επιβολή λογοκρισίας….
      Είναι αλήθεια ότι η στάση τών διαχειριστών τού ΜΑΚ επί τού θέματος ήταν ακατανόητη σέ πολλούς από τούς σχολιαστές. Τό συζητούσαμε, άλλως τε αρκετά συχνά, προσπαθώντας νά δώσουμε μιάν εξήγηση στά όσα αδιανόητα επέτρεπαν νά συμβαίνουν. Σάν νά μήν ήθελαν άλλους σχολιαστές -καί δή νέους- πλήν τών γνωστών καί μή εξαιρετέων.
      Τέλος πάντων, πολλά τά ακατανόητα, -ξεκίνησα νά γράφω κάτι καί τό έσβυσα, δέν έχει σημασία πιά……

      Μου αρέσει!

      1. Haris Tz. Post author

        Ακατανόητη γιατί οι περισσότεροι σχολιαστές έχουν μάθει αλλού να είναι σχολιαστές και (δεν το λέω με εμπάθεια) για παράδειγμα σχολίαζαν όπως δεν θα μιλούσαν ποτέ σε έναν άγνωστο.
        Κι αν γι αυτό το αυτονόητο χρειαζόμαστε να επιβάλει κάποιος κανόνες, αν το σκεφτούν λιγάκι έχουν και την απάντηση…
        Είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης που μας χαρακτηρίζει σε όλους τους τομείς.
        Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σαν χρήστες του διαδικτύου.

        Μου αρέσει!

  2. ConquistadorK

    Με θλίψη παρατηρούσα για πολύ καιρό ότι τα σχόλια στο μακ είχαν μετατραπεί σε χώρο κομματικής αντιπαράθεσης στην πλειοψηφία τους μεταξύ ΝΔ και ΧΑ. Σε μια χρεωκοπημένη χώρα περίγελο όπου δεν έχει οδηγηθεί κανένας μα κανένας στη φυλακή για την χρεωκοπία υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ελπίζουν σε σωτήρες πολιτικούς. Η απόφαση του μακ να κλείσει τα σχόλια είναι σεβαστή γιατί διασώζει την αξιοπρέπεια και την ψυχική υγεία των μπλόγκερς τους οποίους ακολουθώ πολλά χρόνια απο ταχαλια.

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Δεν ήταν θέμα μιας ή δυο πλευρών. Το πρόβλημα ήταν σφαιρικό και ένας πιο αποστασιοποιημένος και ακομμάτιστος (όπου κόμμα πηγαίνει και η πολιτική ιδεολογία) μπορούσε να το παρατηρήσει.

      Μου αρέσει!

    2. Res, non verba.

      Είχε ξεφύγει από την κομματική αντιπαράθεση και κατέληξε να είναι χώρος προσωπικής (πολύ εγωιστικής) αντιπαράθεσης.
      Είχα διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές σε αυτά άτομα, άλλα δεν ακούστηκε η φωνή μου.
      Αηδίασα τόσο, που έσβησα εντελώς τον λογαριασμό μου στο Disqus.

      Κύριε Χάρη έχετε απόλυτο δίκιο.

      Μου αρέσει!

  3. Anatόlιa

    Αγαπητέ κύριε Τζιβανόπουλε καλησπέρα

    Αυτή σας η παράγραφος,

    «Να βλέπεις χρήστες που με τα σχόλια τους σε ένα μπλογκ «οδηγούν σαν να είναι στο χωριό τους» γιατί λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας τους εκεί θεωρούν λανθασμένα πως δικαιωματικά τους ανήκει και πως έχουν λόγο στο πως αυτό θα τρέχει και θα «κυκλοφορεί» στο δικό του διαδικτυακό δρόμο, δυσκολεύοντας την είσοδο (πόσο μάλλον την κυκλοφορία) οδηγών με το Ν στο πίσω τζάμι του προφίλ τους και αναγκάζοντας τον διαχειριστή του δρόμου να προτιμήσει να κλείσει την χρήση του σε όλους, από το να μαζεύει καθημερινά πτώματα, προσπαθώντας -με πολύ κόπο- να κινηθεί σε μια επίσης σε χρήση από τους διαδικτυακούς νεοέλληνες οδηγούς, όπως κάνουμε και με την πραγματική, ΛΕΑ.»

    αποτυπώνει δυστυχώς με (σχεδόν) απόλυτη ακρίβεια την πραγματικότητα στο πεδίο σχολιασμού του mak την τελευταία διετία.

    Οι «πρωταγωνιστές-δημιουργοί» αυτής της ασχήμιας όπως και οι λίγοι «παρατρεχάμενοι κομπάρσοι» τους ήταν από καιρό γνωστοί και το θέμα (που χρόνιζε) το είχαμε θίξει επανειλημμένα αρκετοί σχολιαστές, άλλες φορές ήπια κι άλλες πιο έντονα…Οι καθοριστικές παρεμβάσεις όμως «απ’ αυτούς που έπρεπε» και που θα έβαζαν αμέσως τα πράγματα στη θέση τους δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα η «αρρώστια» να εξαπλώνεται και να έχουμε φτάσει εδώ.
    Θεωρώ ότι δεν είναι σωστός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πραγματικά πολύ άσχημης-άρρωστης κατάστασης, το κλείσιμο του σχολιασμού…όταν σπάσεις τα δάχτυλα του ποδιού, δεν σου βάζουν στο γύψο όλο το σώμα…η αντιμετώπιση της «ασθένειας» θα έπρεπε να είχε γίνει εγκαίρως και «στοχευμένα»…
    Διαφωνώ επίσης ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα διαφορετικής ιδεολογίας μεταξύ οπαδών ΝΔ-ΧΑ κλπ…
    Οφείλεται καθαρά στην λανθασμένη νοοτροπία, στον κάκιστο χαρακτήρα και «στα πολλά συμπλέγματα» ορισμένων που έχουν παρεξηγήσει τον «ρόλο» τους.

    Με εκτίμηση
    Anatόlιa

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Δεν έγραψα πουθενά πως ήταν κόντρα δυο κομμάτων. Ούτε μερικών ατόμων.
      Γενικευμένο ήταν το πρόβλημα που κατέληγε να γίνεται και προσωπική μονομαχία, ακόμη και σε άσχετα θέματα.
      Τα παιδία παίζει…όμως με άσχημο τρόπο…
      Κι έτσι έκλεισε η παιδική χαρά που έφτασε να μην λειτουργεί γι αυτό που αρχικά είχε δημιουργηθεί.
      Δεν κρίνω την αντίδραση του makpress. Ούτε την πολιτική του μέχρι τώρα.
      Κρίνω τις συμπεριφορές μας σαν κοινωνικά όντα και όσα στραβά έχουμε ως άνθρωποι.
      Που δεν μπορούμε να διατηρήσουμε από μόνοι μας κάτι ωραίο.
      Που κάθε σχολιαστής θέλει και έναν αστυνόμο όπως κάθε οδηγός θέλει και ένα τροχονόμο…
      Κι αυτό είναι το πρόβλημα μας…

      Μου αρέσει!

      1. Anatόlιa

        Η κόντρα μεταξύ κομμάτων ήταν απάντηση στο σχόλιο του ConquistadorK και κακώς παρέλειψα να το διευκρινίσω, έχετε δίκιο.
        Ίσως να έχετε δίκιο και στο ότι χρειαζόμαστε κι από έναν αστυνόμο ο καθένας μας…
        όμως σε καμία περίπτωση αυτούς τους «αυτόκλητους και αυτοδιορισμένους αστυνόμους, τροχονόμους και παιδονόμους» του mak, που με την εμμονική, συμπλεγματική και άκρως απαράδεκτη συμπεριφορά και πολεμική τους εναντίον οποιουδήποτε δεν συμφωνούσε και δεν συντάσσονταν με αυτούς, δημιουργώντας αυτή την δυσάρεστη κατάσταση που απομάκρυνε με τον καιρό πολλούς και σπουδαίους σχολιαστές…
        Χωρίς να έχω την διάθεση να κρίνω την αντίδραση και την πολιτική του makpress (δικαίωμά τους να το χειριστούν όπως νομίζουν εκείνοι), θα συνεχίσω να λέω την γνώμη μου όπως έκανα πολλές φορές σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα.
        Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιτραπεί σε «ορισμένους» αυτή η συμπεριφορά κι οι διαρκείς χυδαίες προσωπικές επιθέσεις σε σχολιαστές…θα έπρεπε να «τραβηχτούν αυτιά» εγκαίρως κι όχι να υπάρχει η σιωπηρή ανοχή-ασυλία στους δημιουργούς του προβλήματος που μέρα με τη μέρα τους αποθράσυνε όλο και περισσότερο…
        Την καλημέρα μου και τις ευχές μου για καλό κι ευχάριστο Σαββατοκύριακο.

        Μου αρέσει!

      2. Haris Tz. Post author

        Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε γιατί άνοιξε η Κερκόπορτα. Είχε πέσει πολλά χρόνια πριν. Το εμφανές και η αλήθεια του καθενός είναι κάτι τελείως προσωπικό. Την γενική ψυχρή πραγματικότητα μπορεί να την κρίνει μόνο κάποιος που καταφέρνει να λειτουργεί αποστασιοποιημένα και διαφέρουν από την προσωπική μας αλήθεια.
        Υ.Γ.
        (εγώ δεν αφήνω σχόλια -γιατί δεν έχω και τον χρόνο να ασχολούμαι- παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως έχω αναφέρει ήδη σε άλλη απάντηση. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Και εφόσον δεν έχω «επαφή» με τους αναγνώστες, ο καθένας είναι ελεύθερος να με παρακολουθεί)

        Μου αρέσει!

      3. Nina F.

        Αγαπητέ κύριε Τζιβανόπουλε,
        ΄Εχετε απόλυτο δίκιο.
        ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Τίποτε άλλο.
        (Αν καί στήν συγκεκριμένη κόντρα, η γενεσιουργός αιτία ήταν κάποια μή ευοδωθέντα συναισθήματα -η μία πλευρά τό δήλωσε καθαρά αυτό σέ κάποια τελευταία σχόλια).
        ΥΓ. Εάν θεωρείτε τό σχόλιό μου πολιτικώς μή ορθό, παρακαλώ μήν τό δημοσιεύσετε. Απλώς έχω συχαθεί τόν φαρισαϊσμό πού βασίλευε καί δέν μπορώ νά μήν αναφέρω τήν αιτία……).
        Δέν γνωρίζω εάν διαχειρίζεσθε τό 365, αλλά μάλλον θά παραμείνω , έτσι κι αλλοιώς σάς θεωρούσα εκ τών νηφαλίων σχολιαστών τού αείποτε…..

        Μου αρέσει!

  4. εχασε η βενετια βελονι

    AMA ΔΕΝ αντεχεις το διαλογο κλεινεις τα σχολια.
    και ο συγκεκριμενος το επαιζε δημοκρατης αλλα ηταν ΜΕΓΑΣ, ΤΙ ΜΕΓΑΣ ,ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ.
    ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.
    ΓΚΟΥΝΤ ΛΑΚ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚ ΠΕΣΤΟΥ.
    ΑΝΤΙΟΣ ΚΛΙΚ .
    ΜΠΑΙ ΜΠΑΙ, ΑΟΥΦΙΝΤΕΡΖΕΝ,

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      (Το συγκεκριμένο μπλογκ είχε επιλέξει να είναι ανοικτά σε όλους και έπρεπε να ξεφύγει πολύ κάποιος για να μπαναριστεί. Κάποιοι όμως ξεκάθαρα έχουν μπερδέψει τον διάλογο με αυτό το χάλι που καταντούσε να συμβαίνει, ακόμη και σε άσχετα με τα θέματα σχόλια. Μάλλον θεωρουν διάλογο αυτό που γίνεται στα σκουπιδο-site.)

      Μου αρέσει!

  5. Spock

    Καλημέρα Χάρη. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους [και ένα seasons greetings για να ανάψουν τα αίματα 🙂 ]

    Επιγραμματικά συμφωνώ με τον Peet ότι ο τρόπος που έγινε ήταν άκομψος. Δεύτερον αν κάποιος ήθελε μπορούσε πολύ εύκολα να ελέγξει τα σχόλια, θεωρώ ότι κάποιους τους «βόλευαν» οι «συγκρούσεις και αυτό φαίνεται και από κάποια «περίεργα» θέματα που ανέβαζαν. Όπως έχω δει σε άλλα sites αρκεί μια περίοδος ελέγχου στα σχόλια (δεν νομίζω ότι αυτό ήταν τόσο δύσκολο) για να αποχωρήσουν όσοι δημιουργούν πρόβλημα.

    Και τέλος blog χωρίς σχόλια είναι σαν μπύρα χωρίς αλκοόλ! Αν θέλει κάποιος απλή ενημέρωση χωρίς αντίλογο υπάρχουν εκατοντάδες «ενημερωτικά» websites στο internet.

    Αυτά με όλο το σεβασμό σε σένα και τους διαχειριστές του Makpress.

    Καλημέρα και καλή συνέχεια!

    Spock

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Καλημέρα και καλό Σ/Κ
      Εξαρτάται το μπλογκ. Στο δικό μου, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις αφήνω σχόλια γιατί είναι καθαρά μπλογκ άποψης και δεν με απασχολεί να μαζέψω κόσμο. Ούτε έχω τον χρόνο να παρακολουθώ πότε θα ξεφύγει κάποιος.
      Ελάχιστες φορές τα επιτρέπω όταν τα «χρησιμοποιώ» γιατί έρχονται να ενισχύσουν αυτό που γράφω . Σαν ένα «φίλο» της RyanAir ή έναν υπάλληλο της Microsoft για παράδειγμα…
      Το makpress ήταν πρωτίστως ενημερωτικό και επικαιρότητας και λογικό και καλώς που είχε σχόλια.

      Την απάντηση στην διαφωνία σου (και στο ότι συμφωνείς με τον peet) την εκμαίευσα από τον ίδιο τον Peet λίγο πιο πάνω που μίλησε για την καλοκαιρινή «αυτοδιαχείριση» που δεν έγινε το παραμικρό.

      Το δε άρθρο μου αν το δει κάποιος χωρίς συναισθηματισμούς, πέρα από το makpress που ήταν η αφορμή, πιστεύω πως θα τον βοηθήσει για το μέλλον σαν σχολιαστή. Αν παρασυρόταν να μην παρασύρεται για παράδειγμα. Αν έβλεπε τον σχολιαστή και όχι το σχόλιο να εστιάζει εκεί που πρέπει…

      Πολλοί το χάνουν γιατί δεν κατανοούν το απλό. Πως πρόκειται για δημόσιο χώρο κι ας είναι μόνοι τους μπροστά στον υπολογιστή και το πληκτρολόγιο.

      Μου αρέσει!

  6. peet14

    Kαλημέρα αγαπητέ Χάρη ,δυσκολεύομαι να συνεχίσω γιατί το θεωρώ λίγο άκομψο να μιλάμε για τρίτους τη στιγμή που αυτοί επέλεξαν να μας αγνοήσουν .
    Απλά θα θυμίσω ότι όλοι αυτοί που κατηγορούνται για όλες αυτές τις ασχήμιες ,δύο καλοκαίρια χωρίς διαχείριση ,κατά τις διακοπές της ιδιοκτησίας του ΜΑΚ ,΄φθάσανε τις 5000 και 3.000 σχόλια χωρίς να
    Αυτοί οι ίδιοι ήτανε ,όχι άλλοι ,ούτε μεταλλάχθηκε κανένας

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Μόνος σου απάντησες…
      Δυο καλοκαίρια, στο «καλό καλοκαίρι», ούτε διαχειριστές, ούτε έλεγχος, ούτε κανόνες δεν έγινε το παραμικρό και οι ίδιοι άνθρωποι έδειχναν με το παραμικρό τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
      Υ.Γ.
      Τα σχόλια τα περνάω γι αυτό ακριβώς που συνέβη μόλις τώρα. Κι αν δεν απαντήσεις (που δεν χρειάζεται πλέον) και καθίσεις να το σκεφτείς χωρίς να νιώθεις θιγμένος, θα το κατανοήσεις πλήρως.

      Μου αρέσει!

  7. George

    Χριστός Ανέστη Χάρη και σε όλους που τυχαία βρέθηκαν εδώ.
    Περιέργως συμφωνώ -σε σημεία μόνο-με αρκετούς που έχουν σχολιάσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Όλοι έχουν προσθέσει κι ένα λιθαράκι στο πύργο της Βαβέλ που πραγματεύεται η ανάρτηση σου.
    Ας βάλω και το δικό μου,αφού μου επιτρέπεται, μιας και έχω να σχολιάσω καιρό (παρεπιπτόντως καλό μου έκανε).
    Θα ξεκινήσω με το χιλιοειπωμένο «στο Ίντερνετ είσαι ό,τι δηλώσεις».
    Παρ´ολα αυτά θεωρώ πως είναι αρκετά δύσκολο να ξεφύγεις από αυτό που είσαι στην πραγματική ζωή. Με μια σχετικά προσεχτική παρατήρηση έχεις μπροστά σου το κάδρο του κάθε σχολιαστή και ας μην τον έχεις δει ποτέ.
    Το μόνο «πλεονέκτημα» του διαδικτυακού διαλόγου είναι πως έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς την απάντηση σου σε δεύτερο χρόνο,ευκαιρία που δεν έχεις στον ζωντανό διάλογο (τετ α τετ) όπου ο αυθορμητισμός νικάει τη λογική και την αυτοσυγκράτηση πολλές φορές.
    Άρα θεωρώ πως αυτό που είσαι έξω είσαι και εδώ μέσα. Το ζητούμενο είναι αν μπορείς να προσαρμοστείς στους άτυπους κανόνες της ευγένειας που επιβάλει ο πολιτισμός,αλλά και όταν θέλεις να μπινελικιάσεις-εντός ορίων πάντα- να μπορείς να το κάνεις,όπως και το κάνει ο καθένας μας στις παρέες του. Δε νομίζω κανείς μας να είναι όλη την ημέρα με τσάι και κουβέντα για σταυροβελονιά.
    Υπό αυτή την έννοια τα όρια τα βάζει ο καθένας μας ξεχωριστά και η δήθεν επιλεκτική «ορθότητα» είναι για αυτούς που δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στο σπίτι τους.
    Εν κατά κλείδει η άποψη μου είναι «και του λιμανιού και του σαλονιού». Όποιος δε μπορεί,….στο σπίτι του!!

    Μου αρέσει!

  8. Χαρίλαος Ε. Παπαδόπουλος

    Αγαπημένε φίλε Χάρη, πρώτα θα σε ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σου να γράψεις το παραπάνω και μετά θα σου πω πως από την όλη ιστορία λείπει η δημοσιοποιημένη άποψη των διαχειριστών, η οποία θα έλυνε και πολλές απορίες. Η μέχρι τώρα σιωπή τους, οποία κατά την δική μου άποψη είναι πολύ σημαντική, αφήνει τον καθένα να καταλαβαίνει αυτό που θέλει αυτός και όχι την πραγματικότητα, αφού όλοι οι σχολιαστές τοποθετήθηκαν συλλήβδην σε μια σακούλα απορριμμάτων η οποία και πετάχτηκε προς τον κάδο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Haris Tz. Post author

      Όλοι έχουν την ευθύνη τους. Μαζί τα είπαμε και τα λέμε και προσωπικά και ξέρεις (και μάλλον είναι και από τους λόγους που με εκτιμάς) πως δεν είμαι από αυτούς που «χαρίζονται» ούτε σε φίλους…Το δε περιστατικό με το makpress ήταν απλά η αφορμή για να περιγραφεί η έλλειψη της διαδικτυακής παιδείας,της εκπαίδευσης αλλά κυρίως της διάθεσης για μάθηση του χειρισμού ενός μέσου που λειτουργεί διαδραστικά.

      Μου αρέσει!

  9. ΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

    Αδικος κοπος Χαρη είναι αυτό που ελεγες σε αντιπαραθέσεις μας ότι χρηζει αλλαγη νοοτροπίας των πολιτων. Βεβαια εκει για μενα δεν κολλουσε γιατι θεωρουσα και θεωρω ότι ητο και είναι θεμα ταγου. Όμως εδώ με βρίσκεις πληρη συμφωνον με το θεμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Το εγραψα και ‘γω μια ημερα ότι λυπάμαι το ΜΑΚ που ολισθαινει λογω 3-4 ατομων και οδηγείται σε επικινδυνους ατραπους ,δυστυχως.

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Το πως δημιουργούμε το πολιτικό σκηνικό, το πως οδηγούμε, τα πάντα. Έτσι κι αυτό.
      Υ.Γ.
      Κανένα μπλογκ δεν οδηγείται πουθενά λόγω των σχολίων που γίνονται σε μια πλατφόρμα σχολιασμού. Οι χρήστες οδηγούνται , ανάλογα την συμπεριφορά στο να κερδίσουν ή να χάσουν. Και το ότι δεν μπορούν πλέον να σχολιάσουν σε ένα μπλογκ που δεν ανήκει στην σαβούρα πιστεύω πως είναι χάσιμο.

      Μου αρέσει!

  10. Μήτσος The Stranger

    Χρόνια Πολλά σε όλα τα πρεζάκια του makpress όλων των κλικών, κομμάτων και παρατάξεων!
    Μετά από τόσες seasons κι εκατοντάδες επεισόδια, έπεσε cancel στα σχολια από την παραγωγή!
    Οκ, όποιος θυμάται είχαν προειδοποιήσει, αλλά μένω στο «έχασε η βενετια βελόνι», όποιος και να είναι… Τελικά επικράτησε η πολιτική ορθότητα, γούστο τους και καπέλο τους! Τώρα θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να παρακολουθούν ΣΚΑΪ!

    Υ.Γ. Μήπως επειδή υπάρχει τόσο spam να κλείσουμε και τα email μας;

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      (To πρόβλημα των spam emails οι χρήστες του διαδικτύου με την διαδικτυακή «αγραμματοσύνη» τους το γιγάντωσαν…
      Τέλος πάντων. Μεγάλη κουβέντα και για άλλο άρθρο)

      Όντως είχαν αναφερθεί σε αυτή την πιθανότητα κάποιες φορές. Φυσικά αυτό πέρασε από όλους στα ψιλά με την κλασική νεοελληνική νοοτροπία «εελα μωρέ…σιγά…» μέχρι που έγινε.
      Τα άρθρα μου γεννιούνται από γεγονότα που δρουν σαν αφορμές. Τέτοιο είναι και αυτό και όσο κι αν μοιάζει στοχευμένο, όποιος το αναλύσει όπως πρέπει θα δει πως δεν είναι…

      Μου αρέσει!

  11. Κων/νος Νεμέσιος

    Χρόνια Πολλὰ , Χριστὸς Ἀνέστη . Τὸ συγκρουσιακὸ στοιχεῖο ἦταν τόσο ἔντονο κάποιες φορὲς ποὺ ὤθησε κάποιους ἤ νὰ παύσουν νὰ σχολιάζουν καὶ νὰ ἀπομακρυνθοῦν ἤ ἔγινε ἡ εὐκαιρία νὰ έκτυλιχθοῦν οἱ σκοτεινὲς δυνάμεις ποὺ κρύβουν κάποιοι μέσα τους … Σκεφτόμουν πὼς θὰ ἦταν ἄν κάποια πρόσωπα σταματοῦσαν νὰ λειτουργοῦν τόσο διαλυτικὰ καὶ θεωροῦσα πὼς μόνο ἔτσι θὰ ὑπῆρχε ἐξομάλυνση , μάλιστα σὲ κάποιες περιπτώσεις παρενέβην γιὰ νὰ λειτουργήσω σὰν εἰρηνοποιὸς , ἀλλὰ εἰς μάτην ….Τὴν περίπτωση διακοπῆς τῶν σχολίων δὲν τὴν εἶχα σκεφτεῖ , ἀλλὰ θεωρῶ ὅμως πὼς σὲ ἄλλο ἰστολόγιο μὲ σχόλια δὲν θὰ τολμοῦσαν νὰ λειτουργήσουν μὲ παρόμοιο τρόπο . Εὔχομαι νὰ συναντώμαστε σὲ διάφορα ἰστολόγια ( καὶ ἐδῶ) καὶ μακάρι νὰ παραδειγματιστοῦν καὶ νὰ συνετιστοῦν οἱ πταίοντες , ἐπειδὴ – ἄς μὴν κρυβόμαστε – ὅσοι ἔριχναν ξύλα στὴν φωτιὰ καὶ τὴν γιγάντωσαν αὐτοὶ ὀδήγησαν καὶ τὸν διαχειριστὴ τοῦ ἰστολογίου νὰ ἐπιλέξει τὴν σολομώντειον λύση.

    Μου αρέσει!

      1. Κων/νος Νεμέσιος

        Χρόνια Πολλὰ Παναγιώτη , Χριστὸς Ἀνέστη …. Τὰ σχόλια στὸ Μὰκ θὰ ἐπανέλθουν , ἀλλὰ ἄν πάλι συνεχιστεῖ ἡ ἴδια κατάσταση τότε καὶ ἄλλοι θὰ βροῦν ἄλλον δρόμο ἐπικοινωνίας .Προσπάθησε καὶ ἐσὺ σὲ παρακαλῶ νὰ μὴν πέσεις στὴν παγίδα τῶν προκλήσεων , ἀφοῦ κάποιες φορὲς καὶ ἐσὺ προκαλούμενος πράττεις τὰ δέοντα καὶ τὰ μὴ δέοντα…. Καλὴ δύναμη καὶ συνέχεια !

        Μου αρέσει!

  12. Γιωργος

    Χριστός Ανέστη Χάρη και σε όλους που τυχαία βρέθηκαν εδώ.
    Περιέργως συμφωνώ -σε σημεία μόνο-με αρκετούς που έχουν σχολιάσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Όλοι έχουν προσθέσει κι ένα λιθαράκι στο πύργο της Βαβέλ που πραγματεύεται η ανάρτηση σου.
    Ας βάλω και το δικό μου,αφού μου επιτρέπεται, μιας και έχω να σχολιάσω καιρό (παρεπιπτόντως καλό μου έκανε).
    Θα ξεκινήσω με το χιλιοειπωμένο «στο Ίντερνετ είσαι ό,τι δηλώσεις».
    Παρ´ολα αυτά θεωρώ πως είναι αρκετά δύσκολο να ξεφύγεις από αυτό που είσαι στην πραγματική ζωή. Με μια σχετικά προσεχτική παρατήρηση έχεις μπροστά σου το κάδρο του κάθε σχολιαστή και ας μην τον έχεις δει ποτέ.
    Το μόνο «πλεονέκτημα» του διαδικτυακού διαλόγου είναι πως έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς την απάντηση σου σε δεύτερο χρόνο,ευκαιρία που δεν έχεις στον ζωντανό διάλογο (τετ α τετ) όπου ο αυθορμητισμός νικάει τη λογική και την αυτοσυγκράτηση πολλές φορές.
    Άρα θεωρώ πως αυτό που είσαι έξω είσαι και εδώ μέσα. Το ζητούμενο είναι αν μπορείς να προσαρμοστείς στους άτυπους κανόνες της ευγένειας που επιβάλει ο πολιτισμός,αλλά και όταν θέλεις να μπινελικιάσεις-εντός ορίων πάντα- να μπορείς να το κάνεις,όπως και το κάνει ο καθένας μας στις παρέες του. Δε νομίζω κανείς μας να είναι όλη την ημέρα με τσάι και κουβέντα για σταυροβελονιά.
    Υπό αυτή την έννοια τα όρια τα βάζει ο καθένας μας ξεχωριστά και η δήθεν επιλεκτική «ορθότητα» είναι για αυτούς που δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στο σπίτι τους.
    Εν κατακλείδει η άποψη μου είναι «και του λιμανιού και του σαλονιού». Όποιος δε μπορεί,….στο σπίτι του!!

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Δεν μιλάμε για την μειοψηφία που δεν είναι για τίποτα και λειτουργούν άσχημα παντού. Μιλάμε για την μεγάλη πλειοψηφία που παρασύρεται από πράγματα που της κάνουν κακό, εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών που μας διέπουν σαν λαό.
      Πέρα από το πολύ σωστό που αναφέρεις και επίσης λίγοι κάνουν, να εκμεταλλεύονται την χρονική άνεση που τους δίνει αυτού του είδους η επικοινωνία και να μην λειτουργούν όπως δεν θα λειτουργούσαν ούτε εκτός διαδικτύου, σε μια φυσική συνάθροιση αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων…

      Μου αρέσει!

  13. George

    Και ξανά Χριστός Ανέστη. Έκανα ένα σχόλιο το πρωί το οποίο είναι ακόμη υπό έλεγχο. Αν και δεν γράφω κάτι το επιλήψιμο,θα ήθελα αν είχε την καλοσύνη ο διαχειριστής να μου πει αν υπάρχει τεχνικό θέμα ή αν κάπου ενόχλησα.
    Ευχαριστώ

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Το προσωπικό μου μπλογκ είναι φίλε George και δεν υπάρχουν διαχειριστές.
      Όταν βρήκα χρόνο να το δω (λίγο πριν) δημοσιεύθηκε.

      Πάντως το σχόλιο σου αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που περιμένουν (για να μην πω απαιτούν) από ένα ερασιτεχνικό ειδησεογραφικό μπλογκ με μεγάλη όμως ροή ειδήσεων όπως το makpress να έχει και 2-3 αστυνόμους να τσεκάρουν τα σχόλια σε πραγματικό χρόνο και να αποφασίζουν σαν δικαστές ποιο διαγράφεται και ποιος διαγράφεται, γιατί θέλουν να μπορούν να ξεφεύγουν και να λειτουργούν όπως περιγράφω στο άρθρο μου.

      Και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω edit και θα το χρησιμοποιήσω στο άρθρο !

      Μου αρέσει!

      1. George

        Το γνωρίζω ότι είναι δικό σου το μπλογκ,απλά αναφέρθηκα στην ιδιότητα σου ως διαχειριστή του. Μου προξένησε εντύπωση που είδα σχόλια δημοσιευμένα μεταγενέστερα από το δικό μου ενώ αυτό παρέμενε υπό έγκριση. Κατά τα άλλα,όλα ok.
        Κι εγώ συμφωνώ για την δυσκολία του ελέγχου των σχολίων σε πρώτο χρόνο, και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Τα μπλογκ που αφήνουν τον σχολιασμό είναι σαν τα καφενεία. Θα ακούσεις τα πάντα. Όταν είσαι εκεί μέσα θα ακούσεις το μακρύ και το κοντό του καθενός, ο διάλογος,η φασαρία από τα πούλια από το τάβλι, η μουσική τα μπινελικια δεν είναι πάντα αυτό που ονειρεύεσαι,παρόλα αυτά είσαι κάθε μέρα για το καφεδάκι σου. Αν ο καφετζής (μπλόγκερ) καταφέρνει να κρατάει το καφενείο του γεμάτο με τόσους διαφορετικούς «τύπους»είναι επιτυχία του καφετζή. Όμως όταν δυο τρεις πελάτες έχουν τις εμμονές τους,δεν περιμένει να αρχίζουν να πετάνε καρέκλες τα τραπέζια για να τους «στείλει». Μοιραία θα χάσει και τους καλούς πελάτες.

        Μου αρέσει!

      2. Haris Tz. Post author

        Καταλαβαίνεις λοιπόν (εσύ κι ο καθένας) πόσο δύσκολο είναι να ζητάμε αστυνόμευση από ένα blog που δεν έχει δημιουργηθεί με σκοπό το κέρδος και δεν μπορεί να «δεσμεύσει» κάποιον να του κάνει τζάμπα την δουλειά. Ένα μπλογκ δεν είναι φόρουμ όπου οι σχολιαστές είναι και μέλη και μπορούν να υπάρχουν εθελοντικά πολλοί μοντς.

        Το παράδειγμα σου βαδίζει στα σωστά μονοπάτια όμως αυθόρμητα χρησιμοποίησες το καφενείο.
        Που από μόνο του είναι αρνητικό. (καφενειακή συζήτηση, καφενειακή συμπεριφορά κλπ)

        Αν βγάλεις όμως το καφενείο και βάλεις μια δημόσια πλατεία, θα μπορείς να δεις καλύτερα αυτό που θες να περιγράψεις και στην σωστή του διάσταση. Οι μπλόγκερ σαν του Makpress δεν ανοίγουν ένα καφενείο. Δημιουργούν μια πλατεία με ένα περίπτερο που κρεμάει γύρω-γύρω ειδήσεις επικαιρότητας. Πλατεία ελεύθερη στην πρόσβαση σε όλους. Και σε μια πλατεία δεν συμπεριφερόμαστε όπως σε ένα καφενείο αν θέλουμε να ακούσουμε ή να ανταλλάξουμε απόψεις.

        Μου αρέσει!

  14. Κυνός Νους

    Χαίρε Χάρη!
    Όλο το… ζουμί είναι εδώ: «Να βλέπεις χρήστες που με τα σχόλια τους σε ένα μπλογκ «οδηγούν σαν να είναι στο χωριό τους» γιατί λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας τους εκεί θεωρούν λανθασμένα πως δικαιωματικά τους ανήκει και πως έχουν λόγο στο πως αυτό θα τρέχει και θα «κυκλοφορεί» στο δικό του διαδικτυακό δρόμο, δυσκολεύοντας την είσοδο (πόσο μάλλον την κυκλοφορία) οδηγών με το Ν στο πίσω τζάμι του προφίλ τους».
    Σε ότι με αφορά, θα υπερασπίζομαι τον «τρελό του χωριού» απέναντι στους «εξυπνάκηδες του χωριού» μέχρι να πεθάνω. Ακόμη κι όταν ο «τρελός» λέει «μακακίες».
    Είχα γράψει στο ΜΑΚ για την «δικτατορία των παλαιών», μιας γκρούπας που είχε δικαίωμα να κρίνει τους πάντες, αλλά δεν δεχόταν κριτική από κανέναν. Αντιθέτως, ο χλευασμός – και οι χαρακτηρισμοί- υπήρχαν σε καθημερινή βάση.
    Αναλαμβάνω την ευθύνη για το γεγονός ότι κι εγώ «ξέφυγα» πολλές φορές, αλλά οι «επιλεκτικώς ευαίσθητοι» ήταν τόσο προκλητικοί που δεν μετανιώνω. Αν δω – οπουδήποτε – αναίτιες επιθέσεις, πάλι το ίδιο θα κάνω.
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, και ελπίζω να τα λέμε (και να διαφωνούμε) και στο μέλλον.
    Υ.Γ. Πάντως συμφωνώ με τον Σποκ ότι «blog χωρίς σχόλια είναι σαν μπύρα χωρίς αλκοόλ!»

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Το θέμα όπως είπα είναι να μαθαίνουμε και να έχουμε θετική εξέλιξη.Βασική προϋπόθεση να το θέλουμε…
      Και η μπύρα χωρίς αλκοόλ για τον «παραγωγό» δεν παύει να είναι ένα προϊόν που θα πουλήσει αν διαθέτει ποιότητα. Μπορεί να μην φαίνεται τόσο πολύ όμως θα πουληθεί. Για τον καταναλωτή από την άλλη που του άρεσε μόνο με 5%, όταν ο ίδιος (γενικά μιλάω) έχει οδηγήσει στην κατάργηση της, είναι όντως χάσιμο.

      Μου αρέσει!

  15. Σωτήριος Καλαμίτσης

    Λυπήθηκα που το mak έκλεισε τα σχόλια, αλλά οι διαχειριστές έχουν όλα τα δίκηα του κόσμου. Σπάνια διάβαζα σοβαρά σχόλια. Είχε καταντήσει χώρος ανταλλαγής ύβρεων και σχολιασμού ανούσιων ειδήσεων ή άρθρων. άσε που μερικοί έδιναν σαφή την εν τύπωση ότι εκτελούν συμβόλαιο ή δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν από το να σχολιάζουν. Ελπίζω να αναθεωρήσουν οι διαχειριστές. Για να απολαμβάνω τουλάχιστον τα σχόλια του peet14 και του newnewromancer.

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Βλέπετε όμως κ.Καλαμίτση πως κι εδώ που το γεγονός ήταν η αφορμή για ένα πιο γενικό άρθρο όσον αφορά την διαδικτυακή μας συμπεριφορά, όσοι εστιάζουν στην αφορμή (makpress) δυσκολεύονται να δεχθούν πως πρέπει να μπορούμε να είμαστε σωστοί εμείς (έστω σε τυπικό επίπεδο) σαν άτομα για να έχουμε κάτι καλό και σαν εύκολη λύση για την αποποίηση των όποιων ευθυνών έχουμε προτάσσουν την έλλειψη αστυνόμευσης από ένα ερασιτεχνικό μπλογκ, αντί να κοιτάμε τι κάνουμε εμείς λάθος και να βελτιώσουμε την εκπαίδευση μας σαν χρήστες του διαδικτύου και την παιδεία μας σαν πολίτες του παγκόσμιου ιστού.
      Όπως προτάσσουμε την έλλειψη αστυνόμευσης για το ότι δεν έχουμε οδηγική παιδεία και δεν μας νοιάζει ούτε καν να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σαν πολίτες-οδηγούς
      Όπως (το ανώτατο επίπεδο λανθασμένης αντίληψης) προτάσσουμε και το άλλοθι της ψήφου για το που αρχίζουν και τελειώνουν οι ευθύνες μας ως πολίτες-πολιτικά όντα και δεν μας απασχολεί η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης μας σαν πολίτες-πολιτικά όντα που οδήγησε στο σημερινό -χωρίς διεξόδους- πολιτικό σκηνικό…
      Δυστυχώς πάρα πολλά θέματα τα εξετάζουμε συναισθηματικά και θιγόμαστε-πληγωνόμαστε κακώς αντί να διυλίζουμε αυτό που μας δίνεται και να το βλέπουμε πιο σφαιρικά…

      Από τον φίλο George εκμαίευσα το καλύτερο σχόλιο όσον αφορά την μη δυνατότητα για αυτό που σχολίασαν (αυθόρμητα σαν άλλοθι) οι περισσότεροι, την αστυνόμευση σε ένα απλό μπλογκ με μεγάλη ροή ειδήσεων.

      Μου αρέσει!

  16. peet14

    Κάπου στο 2015 είχα γράψει κάποια πράγματα ,δυό χρόνια πρίν δηλαδή .

    http://makpress.blogspot.gr/2015/07/blog-post_395.html

    Αγαπητέ Σωτήρη ,ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια .
    Είμαι έτοιμος να γράψω πέντε -δέκα γραμμές υπό μορφή άρθρου ,αλλά περιμένω .
    Οχι τις τοποθετήσεις των συνσχολιαστών ,αυτές λίγο -πολύ ήταν αναμενόμενες ,από αλλού περιμένω τοποθέτηση
    Και ζητώ συγγνώμη από τον Χάρη ,για την φασαρία και την ενόχληση και φυσικά ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Που και πάλι ενισχύεις αυτό που έχω γράψει, όσο κι αν νομίζεις πως διαφωνείς… 🙂 Που δεν το κατανοείς αυτή τη στιγμή γιατί είσαι συναισθηματικά φορτισμένος.

      Μου αρέσει!

      1. peet14

        Χάρη ,δεν είμαι ούτε συναισθηματικά φορτισμένος και δε συνηθίζω να δρώ υπό το κράτος θυμού ή ακραίων συναισθημάτων .
        Η οπτική μας είναι διαφορετική και δεν προσπαθώ να πείσω εσένα ,ούτε κανέναν άλλο ,απλώς την καταγράφω μερικώς
        Οπως θυμάσαι είμαστε και οι δύο από τους παλιότερους ,από τα Tahalia και όσα έχουν συμβεί είναι γνωστά
        Οπως βλέπεις τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι ενεργοί σχολιαστές και καταγράφηκαν ο απόψεις μας ,πιθανόν θα συμμετέχουν μερικοί ακόμη ,για να γίνει πιό ολοκληρωμένη η καταγραφή .
        Βέβαια έχει κάποια αξία όλο αυτό ;

        Μου αρέσει!

      2. Haris Tz. Post author

        Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω καθώς είναι απόλυτα φανερό πως πειράχτηκες με την απόφαση του makpress και του τρόπου που έγινε. Δεν είπα πάντως πως βρίσκεσαι και στα «κόκκινα» … 🙂

        Η οπτική μας τώρα δεν εξετάζει το ίδιο πράγμα. Όμως δεν είναι διαφορετική. Δεν μπορώ όμως να στο «εκμαιεύσω» για να σε οδηγήσω εκεί που θέλω μέσα από σχόλια σε κουτάκια. Και δεν υπάρχει και λόγος γιατί επικεντρωνόμαστε στην αφορμή που με ώθησε να γράψω το άρθρο και όχι στο άρθρο καθαυτό.

        (που δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί -αυτή είναι η εξαίρεση- δεν ανοίγω διάλογο από εδώ μέσω σχολίων. Είναι και χρονοβόρο και δύσκολα ελεγχόμενο. Ήδη υπήρξε και το πρώτο παράπονο από τον George που μου ξέφυγε δικό του σχόλιο. Λειτούργησε όμως προς επίρρωση δικής μου θέσης , αν δεις την απάντηση μου)

        Ελπίζω σύντομα να τα λέμε και πάλι όπως τα λέγαμε τόσα χρόνια στο μπλογκ του ίδιου ατόμου γιατί η δουλειά του διαχειριστή σε αυτή την ανάρτηση μου με έχει εξουθενώσει και είμαι έτοιμος να γράψω «σχόλια τέλος» ! LOL

        Μου αρέσει!

  17. Πολυχρονιος.Β

    χρονιά πολλά Χριστος Ανεστη. 50 άτομα 50 απόψεις. πάντα οι αλλοι φταίνε.το γεγονός ότι ολοι μα ολοι βάλαμε το χερι μας και έφτασε η κατάσταση εκει που έφτασε κανένας δεν το βλέπει ε;καλο απόγευμα κυριοι και κυριες

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Μια χαρά το βλέπουν και το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι…Απλά είναι πιο εύκολο να ζητάμε αστυνόμους …Ειδικά όταν δεν γίνεται να υπάρξουν. Τότε μπορούμε μέχρι και να γίνουμε οι κατήγοροι, όπως απάντησα σε πιο γενικό σχόλιο για την νοοτροπία μας σαν λαός.
      Γι αυτό σε όλα μα όλα τα θέματα προτάσσω την δική μας εκπαίδευση και παιδεία.

      Μου αρέσει!

      1. Πολυχρονιος Β.

        Χάρη. 5 κόμματα στην βουλή ξεκινάνε να δούνε πως φτάσαμε εδώ πχ και βγάζουν 5 πορίσματα. Έτσι και στο μακ εδώ και γενικά στην ζωή μας. Πάντα θα φταίει ο άλλος ποτέ εμείς. Δες στα ατυχήματα πχ. Μία ζωή φταίει ο δρόμος καρμανιόλα αλλά ποτέ ο μπούφος που ήθελε να δει αν τα 230 στο κοντέρ τα πιάνει το αμάξι του.

        Μου αρέσει!

      2. Haris Tz. Post author

        Μα αυτό προσπαθώ να δείξω με κάθε αφορμή (όπως αυτή) που γεννάει ένα νέο μου άρθρο.
        Μένουμε όμως μόνο στο προφανές αντί να βουτάμε πιο βαθιά…Σαν παιδιά 🙂

        Μου αρέσει!

  18. peet14

    Χάρη ,προσωπικά δεν θα σε κουράσω άλλο ,τουλάχιστον για σήμερα .
    Καληνύχτα σε σένα και τους υπόλοιπους σχολιαστές

    Μου αρέσει!

      1. Μήτσος The Stranger

        Έπεσε δουλειά βλέπω, δε μας κάνεις κανένα καλο συμβόλαιο να βγει επιτέλους αληθινός κι ο τακτικός αρθογράφος;🤣🤣🤣

        Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Που λέει πάνω κάτω όλα όσα οδηγούν ένα ερασιτεχνικό μπλογκ να επιλέξει να διακόψει κάποιες φορές τα σχόλια, αν και ειδησεογραφικό που από την φύση των θεμάτων ο σχολιασμός έρχεται φυσικά.
      Μένει να φανεί αν -πέρα από κάθε makpress- μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι κοιτώντας τι κάνουμε εμείς και όχι τι κάνουν οι άλλοι!
      Καλή Κυριακή !
      Υ.Γ (θα λείπω πολλές ώρες οπότε όποια άλλα σχόλια θα μείνουν για το βράδυ ή αύριο)

      Μου αρέσει!

  19. George

    Καλημέρα Χάρη. Επειδή δεν μου δίνεται η τεχνική- προφανώς-δυνατότητα να απαντήσω στο σχόλιο σου για το ότι βλέπεις τα μπλογκ ως ανοιχτές πλατείες και όχι ως καφενεία όπως εγώ,θα επιμείνω στην παρομοίωση του καφενείου. Οι ανοιχτές πλατείες ανήκουν στο μακρινό παρελθόν της αρχαιότητας όπου εκεί μαζευόταν όσοι είχαν το δικαίωμα της συμμετοχής και όταν δεν φιλοσοφούσαν με τις ώρες,κατέβαζαν και καμιά ιδέα η οποία ενδεχομένως να γινόταν και νόμος.
    Το καφενείο που θέλεις να του προσδώσεις μια αρνητική εικόνα,μην ξεχνάς πως ήταν ο τόπος συνάντησης όλων των-αν και δεν μου αρέσει ο όρος-τάξεων.
    Ο Παπάς,ο δήμαρχος,ο αστυνόμος,ο Στρατηγός ο τρελός του χωριού,όλοι εκεί για τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Πολιτικής ή κοινωνικής.
    Αργότερα βέβαια είχαμε τα χρωματιστά/κομματικά καφενεία,μια θλιβερή εξέλιξη που μοιραία έφερε και πάλι την αντιπαλότητα. Υπεύθυνοι οι πολιτικοί και οι κομματικοί τους πελάτες.
    Σήμερα όμως αυτά έχουν ξεπεραστεί και έχουμε πλέον τα σύγχρονα καφενεία,τα νεανικά,τα σπορτ,τα εναλλακτικά,τα μιξ και δε συμμαζεύεται.
    Όπου θα δει κάποιος ότι του ταιριάζει θα μπει και ίσως να ενταχθεί στο «πελατειακό δυναμικό» του καφενείου. Αν στη πορεία διαπιστώσει πως είναι ο παρείσακτος για οποιοδήποτε λόγο , ή θα την «κάνει» ή θα παραμένει εκεί «απολαμβάνοντας» την έξωση του από την αγέλη του καφενείου.
    Έτσι θεωρώ και τα μπλογκ. Τα επιλέγεις για το πολιτικό τους χρώμα,την ενημέρωση,τον χαβά,
    την καθαρότητα,την ουσία,τη θεματολογία,την κόντρα,τους πελάτες ή τέλος πάντων, «γιατί έτσι».
    Ίσως υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις μπλόγκερ που θέλουν να διατηρήσουν τα μπλογκ ως μέσα προβληματισμού, μακρυά από χορηγίες και διαφημίσεις. Από τη στιγμή που θα μπει διαφήμιση αυτομάτως έχουμε τον πληρωμένο καφέ του πελάτη/αναγνώστη. Με την μόνη διαφορά ότι τον καφέ δεν τον πληρώνει ο πελάτης αλλά τον κερνάει ο περαστικός έχων τα φράγκα. Και δεν είναι καθόλου κακό.
    Ας αφήσουμε λοιπόν τα ανούσια και ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά. Πως τα πάει η γηραιός,θα παραμείνει στη σούπα λιγκ 🙂

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Δικαίωμα σου να το βλέπεις και να το αναλύεις όπως θέλεις. Στα σοβαρά τώρα, αγωνιστικά δεν πέσαμε ποτέ και έτσι δεν πέσαμε και φέτος. Αν θα τριτώσει το κακό έξω-αγωνιστικά (αυτή τη φορά με πλήρη ευθύνη του ψυχασθενή που κάνει τον πρόεδρο σε αντίθεση με τις προηγούμενες που ήμασταν το εύκολο θύμα του συστήματος) θα το δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες.

      Μου αρέσει!

  20. eksothen

    Αυτη η, «δημοκρατικη ελευθερια» μας εχει φαει.
    ‘Η καλυτερα ονομαζομενη, δημοκρατικη ασυδοσια.

    Βλεπουμε τριγυρω μας, το που μας εφερε η δημοκρατικη ασυδοσια.

    Τι νοοτροπιες κι ασυδοσια εσπειρε.

    Εφτασε αυτο το καθρστως της δημοκρστιας που λατρευει ο νεο ελληνας να χαραμισει να καθυποταξει σχεδον 3 γενιες στον Ναο, του σεουραλισμου της μασκαρεμενης ευημεριας του «ωχσδερφισμου» του εγωκεντρισμου κι στον αστερισμο του διεθνισμου και την απαξιωση του Εθνους κι των παραδωσεων που διαμορφωνουν την ταυτοτητα του Νεου.

    Η εικονα που αντικρυζει κσνεις οταν μπει σε δηθεν εκπαιδευτικους χωρους κι ιδρυματα ειναι, ενθαρρυντικη;;
    Προαγει το ασθημα της παιδειας, της μαθησης της εκφρασης ανωτερας σκεψης κι ερευνας;;

    Αυτο το μικρο παρσδειγμα, ειναι μια εικονα ινσι γεννημα θρεμμα της δημοκρστικης ΣΑΣ, της ασυδοσιας σας.

    Αρα, αφου αυτος ηταν ο «σπορος» που εσπειραν οι «ψωμι, παιδεια, ελευθερια» οι «114», οι συνδικαλΗστες, η μαρξιστικη κατηχηση στα θρανια, κι η κομματοκρατια, ολα μα ολα, προιοντα της δημοκρατιας σας.

    Λοιπον, δικαιωμα να κανει παραπονα δεν εχει ο δημοκρατης.

    Λαμβανει τα φρουτα της επιθυμιας του, της δημοκρατιας του !

    Μου αρέσει!

    1. Haris Tz. Post author

      Η δημοκρατία χρειάζεται εκπαιδευμένους πολίτες για να λειτουργήσει. Είναι όμως πάντα καλύτερη από ένα οποιοδήποτε απολυταρχικό καθεστώς, όπου όλα τα αρνητικά της αποκτά δικαίωμα να τα εφαρμόζει σε όλους τους άλλους μόνο ένας.

      Μου αρέσει!

      1. eksothen

        Το τι ειναι καλυτερο ευεργετικο, κρινεται ΜΟΝΟ απο το αποτελεσμα που φερνει.
        Και οχι απο καποια υποκειμενικη αναλυση με τις οποιες φιλολογικες τοποθετησης.

        Ειτε εχουμε επαφη με την πραγματικοτητα ειτε ειμαστε λωτοφαγοι.

        Γραφεις, στην κατω παραγραφο, χρησιμοποιοντας την ως επιχειρημα υπερασπισης της σημερινης αντιληψης/concept, της δημοκρατιας:

        «Είναι όμως πάντα καλύτερη από ένα οποιοδήποτε απολυταρχικό καθεστώς, όπου όλα τα αρνητικά της αποκτά δικαίωμα να τα εφαρμόζει σε όλους τους άλλους μόνο ένας.. »

        Συγνωμη, δεν βλεπεις πως ΑΥΤΟ ακριβως βιωνει σημερα ο Ελληνικος Λαος ;;
        Δηλαδη, τα εργα κι οι πραξεις του σημερινου καθεστως, ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ την απολυταρχια το απιφασιζωμεν κι διαταζουμε, το «οχι» σε «ναι», το σκιζω μνημονια με το να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ επιπλεον μνημονια;;

        Εχουμε σημερα επι καθεστως δημοκρατιας την εκτελεστικη αρχη να ειναι πληρης ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ με νομους κι » ντερεκτιβες» απο τριτους του εξωτερικου !!
        Ακουσον σκουσον, ΝΟΜΟΙ που εχουν τυποθει εκτος Ελλαδος σταλμενοι στην, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, Βουλη των αντιπροσωπων του Λαου, γραμμενοι σε ΞΕΝΗ γλωσσα, ωστε να περασουν με το «κατεπειγοντο» !?!?

        Αυτο τι το ονομαζεις;;
        Δεν ειναι τυραννια, δικτατορια ;;
        (μαλιστα η πιο χειροτερη δικτατορια, αυτη της οικονομικης λητοτητας/στραγγαλισμου κι μεσω φτωχοποιησης ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ εξαναγκασμος του Λαου)

        Αυτο, θεωρεις πως ειναι δημοκρατια;;

        Εν τελη μηπως θα ηταν καλο να εξετασουμε τον ορισμο της λεξης, δημοκρατιας;;

        Διοτι εσυ μπορει να βλεπεις δημοκρατια με τα δικα σου ματια.

        Εγω, παντα, ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ βλεπω δικτατορια, τυραννια !!

        υ.γ
        Προβλεπω αυτα να ακολουθουν.

        Εαν αυτο το καθεστως που αρκετοι βαπτιζουν ως δημοκρατια, δεν αλλαξει προς την κατευθυνση της αληθινης Δημοκρστιας !

        Οπου ο Νομος κι α ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ειναι η ανωτατη αρετη κι εξουσια κι ΟΧΙ το ατομικο δικαιωμα.

        Τοτε, θα γινουμε μαρτηρες μιας πληρες αποδομησης κι καταριψης αυτου του σημερινου καθεστως.

        Θα με θυμιθεις.

        Μου αρέσει!

      2. Haris Tz. Post author

        Θα μπορούσες να αποφύγεις όλα όσα έγραψες αν δεν προσπερνούσες την πρώτη μου πρόταση
        «….Η δημοκρατία χρειάζεται εκπαιδευμένους πολίτες για να λειτουργήσει…»
        Οπότε, ακόμη κι αν έχει μεταλλαχθεί σε οτιδήποτε άλλο από πραγματική δημοκρατία, είναι δημιούργημα των πολιτών και όχι ενός ατόμου.
        Με όλα τα αποτελέσματα που φέρνει αυτό. Και είναι θέμα πολιτών να εκπαιδεύσουν καλύτερους πολίτες που θα μπορούν να έχουν καλύτερη/ποιοτικότερη δημοκρατία.
        https://365meres.wordpress.com/2016/05/09/mia-fotografia-gia-olous-kai-11-arthra-gia-opoion-thelei/

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε