Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά μέσα από έναν Linux κόσμο

#βάλε_linux Christmas_Penguin-Eyxes

Καλά Χριστούγεννα-Καλή Χρονιά!
Καλές Γιορτές
από τον Tux και το Linux!
Από το κόσμο του ανοιχτού και του ελεύθερου λογισμικού!

Για την νέα χρονιά λοιπόν σου έχω μια ευχή…
Ταυτόχρονα με την απελευθέρωση από τον κορωνοϊό απελευθέρωσε και τον επιτραπέζιο υπολογιστή σου από ένα σύστημα ευπαθές σε δυσλειτουργίες, ιούς και κεκρόπορτες παρακολούθησης από τρίτους, όπως δείχνει και η τελευταία σχετική είδηση, από κάτι που συνέβη μέσα στο 2020.
Microsoft κενά ασφαλείας και NSA κενά λογικής

Μάλλον (το μάλλον ποιητική αδεία αντί για το σίγουρα) το είδες σαν λινκ είτε στο Facebook, είτε στη μηχανή αναζήτησης Google search  (ή σε κάποια άλλη, λιγότερο έως καθόλου αδιάκριτη, όπως η DuckDuckGo) είτε σε κάποιο λογαριασμό email, είτε στη Blogspot (την πλατφόρμα που τρέχει το φιλικό makpress) είτε στο Twitter, είτε στη WordPress (την πλατφόρμα που τρέχει αυτό εδώ το μπλογκ).

Το είδες δηλαδή κάπου στο διαδίκτυο που κατά 99,9% ζει και αναπνέει με Linux…κι ήρθες εδώ μέσω Linux διαδικτυακών οδών για να δεις ανάμεσα σε όλα τα άλλα μια φωτογραφία ευχών και μια ακόμη επεξεργασμένες με το «ποιος χρειάζεται σπασμένο-κλεμμένο το Photoshop όταν υπάρχει το Gimp«, ανοιχτό & ελεύθερο λογισμικό που τρέχει σε όλα τα λειτουργικά.
(Όπως και όλες όσες είναι προϊόν επεξεργασίας και βρίσκονται στα άρθρα αυτού του μπλογκ.)

Baby Tux Sit-smallbaby twitter

Ερώτηση κρίσεως: Όταν με την χρήση του, από τις παραπάνω δύο, προέκυψε εύκολα η παρακάτω με την προοπτική διάσταση (αίσθηση βάθους) τι παραπάνω να θέλει ο μέσος χρήστης που το μόνο που αναζητά για τις δικές του είναι να διορθώσει λιγάκι την φωτεινότητα και την ευκρίνεια;

#βάλε_linux Tux-twittie

Mια πολύ καλή παρουσίαση του Gimp για μια πρώτη γνωριμία θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
Οδηγίες για το GIMP

Κι αν μάλιστα δεν είσαι εδώ μέσα από τον σταθερό σου (ή δεν έχεις) κατά 99% είσαι με το Linux (Αndroid) smartphone ή tablet σου.
Κι όταν φύγεις από εδώ, όλο και κάποιο άλλο μέρος με Linux θα επισκεφτείς κι όλο και κάποια συσκευή που τρέχει Linux θα χρησιμοποιήσεις.
Είτε έχεις μετοχές, είτε εργάζεσαι στη NASA/είσαι αστροναύτης στον ISS.
(Βλέπε και: O Τυραννόσαυρος Ρεξ και η Microsoft)

Μπορεί ακόμη ακόμη να το άνοιξες από το smartphone αλλά να είπες να το προβάλεις και να το διαβάσεις από 5 μέτρα απόσταση, αραγμένος στον καναπέ σου, από την άνεση της 50άρας οθόνης smart τηλεόρασης σου που μάντεψε -ξέρω, καταντάει βαρετό σε ένα κόσμο που εσφαλμένα πιστεύουν οι περισσότεροι πως είναι Windows-based- και αυτή κάποια Linux υλοποίηση τρέχει.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που στο TOP500, στη λίστα με τους ισχυρότερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κόσμο και οι πεντακόσιοι τρέχουν LINUX (το 2014 υπήρχε και ένας με Windows) ως λειτουργικό σύστημα.
https://en.wikipedia.org/wiki/TOP500#TOP_500

Το Linux υπάρχει ακόμη και αν δεν το γνωρίζεις ή το ακούς πρώτη φορά εκεί που δεν φαντάζεσαι όπως περιγράφουν τα παρακάτω 6 χαριτωμένα μικρά καρτούν βιντεάκια από το Linux Foundation:

Ανοιχτό και ελεύθερο λειτουργικό που η φιλοσοφία του (σε σχέση με τα κλειδωμένα λειτουργικά) βρίσκει παραλληλισμό και στο κλειδωμένο πολιτικό σύστημα που προσφέρει ελεγχόμενες επιλογές και μια ψευδαίσθηση ελευθερίας.
Πολιτεύματα κλειστού πυρήνα, όπως Windows και macOS…

Κάνε λοιπόν την κίνηση (αν έχεις pc με Windows) και απελευθερώσου τελείως… 🙂 ώστε οι επόμενες γιορτές να σε βρουν σε όλα με το δωρεάν και ανώτερο LINUX.

#Βάλε_Linux

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 thoughts on “Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά μέσα από έναν Linux κόσμο

  1. Παράθεμα: Ένα κόμμα ογδόντα ένα ογδόντα ένα ογδόντα ένα…. | 365meres

  2. Παράθεμα: Κλειστού κώδικα κλέφτες | 365meres

Σχολιάστε