Κατσανέβας vs Wikipedia χρηστών και ΕΕΛ/ΛΑΚ-(ενημερώθηκε 3/3/18)

edit 3/3/18:
Στις 28/2/18 ο κ. Κατσανέβας απέσυρε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του χρήστη της Wikipedia Diu (Δ. Λιούρδη) με την οποία ζητούσε 200.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση (ήταν να εκδικαστεί στις 15/3/18, με πρώτη ημερομηνία εκδίκασης τον Ιανουάριο του ’16, όμως τότε είχε αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων)

Είχε προηγηθεί, την 1/9/14 απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο είχε απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του κ. Κατσανέβα, με την οποία ζητούσε τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο στον ιστότοπο της Βικιπαίδεια που τον χαρακτήριζε, σύμφωνα με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, «όνειδος» για την οικογένειά του.
https://blog.wikimedia.gr/2018/02/katsanevas/

Αρχικό μου άρθρο (3/3/14):

Κίνηση όνειδος ενάντια στην πληροφόρηση!
Κάποιοι επιχειρούν μέσω της λογοκρισίας να ξαναγράψουν την ιστορία κατά πως τους αρέσει!

Ο Θόδωρος Κατσανέβας, έκανε αγωγή (κατέθεσε και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα) σε συντάκτη της Wikipedia (και στην ΕΕΛ/ΛΑΚ) και ζητάει 200.000 (!!!) γιατί είχε συμπεριλάβει στην σελίδα που αναφέρεται σε αυτόν, την περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου απο την πρώτη του διαθήκη, που σε σημείωμα που την συνόδευε, τον χαρακτήριζε «όνειδος για την οικογένεια».

Φράση και χειρόγραφο κείμενο που κανείς δεν έχει προσβάλει την αυθεντικότητα τους, απλά έχει αμφισβητηθεί ο χρόνος που ο Παπανδρέου έγραψε το σημείωμα και την διαθήκη.

Το δε συνολικό κείμενο στην Wikipedia είναι τόσο μα τόσο ισορροπημένο και ουδέτερο, που παρόλο που δεν έχει καταρριφθεί η γνησιότητα της διαθήκης, γίνεται αναφορά ακόμη και στον ισχυρισμό (πιο πολύ ευσεβής πόθος) της συζύγου του Κατσανέβα και κόρης του Παπανδρέου Σοφίας, που αποδίδει τον χαρακτηρισμό σε άλλους !
http://el.wikipedia.org/wiki/Θεόδωρος_Κατσανέβας

Με περισσό θράσος λοιπόν στην αγωγή του αναφέρει πως ο Diu (ο συγκεκριμένος συντάκτης) διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια (!!!!) προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του, παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα (!!!!!!!)

Μέχρι δε να γίνει η συζήτηση για τα ασφαλιστικά, πέτυχε με Προσωρινή Διαταγή να αναγκάσει τον συγκεκριμένο χρήστη, να αφαιρέσει το συγκεκριμένο κομμάτι που θεωρεί ως συκοφαντικό.

Φυσικά έκανε μια τρύπα στο νερό, γιατί η Wikipedia πέρα από το ότι είναι ανοιχτή και όχι υπόθεση ενός ανθρώπου, έχει και ξεκάθαρους τρόπους αυτό-ελέγχου και λειτουργεί βάση συγκεκριμένων κανόνων, που ακούν στο τρίπτυχο «ουδετερότητα, επαλήθευση, μη πρωτότυπη έρευνα» όπου ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι όχι προσωπικές κρίσεις αλλά τεκμηριωμένα και με παραπομπές στις πηγές τους.

Σαν να λέμε πως επειδή μας ενοχλεί, μπορούμε να κάνουμε μήνυση σε κάθε Σκοπιανό που αναφέρει στην Wikipedia ποιο είναι το συνταγματικό όνομα που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν για την χώρα τους.
Είναι προκλητικό, είναι επίθεση στην λογική, είναι απόπειρα αλλοίωσης και παραχάραξης της ιστορίας, είναι χίλια-δυο….αλλά το συνταγματικό τους όνομα δεν παύει να είναι ένα τεκμηριωμένο γεγονός!

Ο Diu λοιπόν υπακούοντας στην Προσωρινή Διαταγή διέγραψε την αναφορά, όμως άμεσα άλλος χρήστης το «διόρθωσε». Ο Diu αμέσως το έσβησε ξανά και φυσικά αμέσως άλλος συντάκτης το διόρθωσε.
Μάλιστα, επειδή ο Diu πέρασε το όριο των 3 διορθώσεων-παρεμβάσεων ανά μέρα, έφαγε αυτόματα πόρτα και για 3 μέρες του αφαιρέθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στον λογαριασμό του.

Το θέμα είναι πως ακόμη κι αν προσλάβει ο συγκεκριμένος πολιτικός άτομα που να συνδέονται και να σβήνουν αυτό που τον ενοχλεί, οι ελεύθεροι χρήστες-συντάκτες θα είναι πάντα περισσότεροι!
Τόσο περισσότεροι που πλέον το λήμμα Θεόδωρος Κατσανέβας (με το συγκεκριμένο κομμάτι) έχει μεταφραστεί μέχρι και στην γλώσσα των Εσκιμώων !

Το δε ίδρυμα Wikimedia ( http://www.wikimedia.org/ )
πέρα από το ότι ανέλαβε ΟΛΑ τα δικαστικά έξοδα του Diu, εξέδωσε και μια πολύ εύστοχη όσο και σκληρή απάντηση στον εκτός τόπου και χρόνου πολιτικό που καταλήγει :
«….We hope that Mr. Katsanevas will reconsider his pursuit of this unconscionable lawsuit, which we see an assault on our users, our projects, and freedom of speech.
Until then, we stand with Diu

Michelle Paulson, Legal Counsel

Εδώ το πλήρες κείμενο:
http://blog.wikimedia.org/2014/02/14/wikimedia-foundation-supports-wikipedia-user-subject-to-defamation-lawsuit-in-greece/

Αντί όμως αυτό να βάλει φρένο στον πολιτικό και τους συνεργάτες-συμβουλάτορες του, σε μια πρωτοφανή έκρηξη ιταμότητας στο προσωπικό μπλογκ του πολιτικού, συνεργάτης του απειλεί ευθέως ΟΛΟΥΣ τους συντάκτες της Wikipedia και ΟΛΟΥΣ όσους υπερασπίζονται τον Diu!!!
Διαβάστε:
«…Σας γνωστοποιούμε με την ευκαιρία ότι, γνωρίζουμε όλα τα ονόματα των χρηστών-διαχειριστών της Wikipedia και δε χρειάζεται να προσφύγουμε σε κάποιους μέσα στον κύκλο σας για να τα πληροφορηθούμε. Είναι προφανές ότι, εκτός και αν δεν πρόκειται για πράξη σεμνοτυφίας, η εμμονή στην ανωνυμία αποκαλύπτει την πραγματική αιτία των ενεργειών του κυρίως δράστη που δεν είναι άλλη από κατευθυνόμενη συκοφαντία. Και υπάρχουν ελληνικά και διεθνή δικαστήρια που αποφάνθηκαν και θα αποφανθούν γι’ αυτό. Να είστε σίγουροι ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ-πολύ-πολύ βαρύτερες τώρα πλέον που έχει αποκαλυφθεί ο δράστης και η κατ’ εξακολούθηση επιχείρηση συκοφαντίας στην οποία εμμένει ,παρ’ όλες τις φιλικές και νομικού τύπου προειδοποιήσεις που έχουν γίνει. Και οι συνέπειας δε θα αφορούν μόνο τον δράστη, αλλά και όσους τον καλύπτουν, ανέχονται ή συνηγορούν με τις ανομίες του.»
Γιάννης Αμοιρίδης, Συνεργάτης δικηγορικού γραφείου του Θ. Κατσανέβα

Και η σελίδα με το επίμαχο άρθρο και το σχόλιο που σηκώνει μέχρι και αγωγή:
(όπως σώθηκε γιατί μπορεί να σκεφτούν να την κατεβάσουν)
http://archive.today/IxCjy

Μιλάμε για εμετική προσπάθεια εκφοβισμού και (αν ισχύει) για ξεκάθαρη, εκούσια παραδοχή παρανομίας !!!
Γιατί τα στοιχεία ενός χρήστη, άντε να τα ψάρεψε από κάποιον…στα στοιχεία όμως ΟΛΩΝ των Ελλήνων συντακτών της Wikipedia, μόνο με παράνομους τρόπους θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση !!!
(Tο ίδρυμα Wikimedia μια φορά ΔΕΝ τα έχει δώσει)

Υ.Γ.
Είναι δε τόσο στον κόσμο του (κι αυτός και οι σύμβουλοι του) που έκανε όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα και στην EΕΛ/ΛΑΚ
(Ελληνική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) που προωθεί το Linux λες και οι χρήστες της επίσης ανοιχτής Wikipedia είναι υπό τις οδηγίες της !

Μια ΕΕΛ/ΛΑΚ που εκπροσωπείται ΕΠΙΣΗΜΑ από 29 (!!!!) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά ιδρύματα, Ερευνητικά κέντρα και κοινωφελείς φορείς:
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), Πανεπιστήμιο Πατρών, Μακεδονίας, Κρήτης, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Τ.Ε.Ι. Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο «GUNET», Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», Ένωση Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος (HEL.L.U.G.)

H ανακοίνωση της EEΛ/ΛΑΚ για το ζήτημα:
http://www.ellak.gr/2014/02/το-χρονικό-μιας-αγωγής-κατά-της-κοινής/
Υ.Γ. 2
H Προσωρινή Διαταγή εναντίον του Diu εκδόθηκε στις 13.02.14
Η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα ορίστηκε για τις 11.03.2014
Υ.Γ. 3
Διαδώστε το, συζητείστε, υποστηρίξτε και πείτε έμπρακτα ΟΧΙ στις τακτικές αυτών που διαθέτουν χρόνο, χρήμα και επιρροή και μέσω αυτών προσπαθούν να επιβάλουν λογοκρισία, όταν κάτι τους ενοχλεί !!!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s